Algoritmische ontworpen postzegels

Vandaag heeft PostNL een velletje met vijf zegels uitgegeven, die zijn "ontworpen" via kunstmatige intelligentie. Volgens PostNL zijn dit de eerste met een algoritme ontworpen postzegels ter wereld (!). Of het een succes is, kunt u zelf op onderstaande afbeelding beoordelen.


Het algoritme is gebaseerd op Nederlandse zegels uit de periode van 1852 tot 1920. Ze lijken inderdaad oud, maar ook vooral on-Nederlands. De zegels uit de genoemde periode zien er toch echt helemaal anders uit; ze lijken nergens op uit die periode. Persoonlijk vind ik ze best wel lelijk. Gelukkig worden alle andere postzegels van Nederland door mensen ontworpen. 
 
De zegels zijn onderdeel van een velletje persoonlijke zegels:
 
 
PostNL schrijft hierover: "Het postzegelvel Digi Art telt 5 verschillende postzegels in 5 verschillende ontwerpen. Op de 5 postzegels zijn 5 unieke door de computer gegenereerde postzegels afgebeeld, tegen een donkere achtergrond. De 5 afgebeelde postzegels zien er op het eerste gezicht uit alsof ze ooit zijn uitgegeven, maar schijn bedriegt. Ze hebben weliswaar het voorkomen van klassieke postzegels, maar ze zijn dat niet.  Alle elementen komen vertrouwd voor, zoals een dragende afbeelding in het midden met een omlijsting, een strook onderaan voor tekst, ornamenten in de hoeken en een kader met perforaties – en toch is alles anders dan de postzegels die we kennen uit de periode 1852-1920.

Op de velrand, die ontworpen is door grafisch ontwerper Sandra Smulders, zijn 10 oude Nederlandse postzegels afgebeeld. Het betreft van links naar rechts de postzegels Koning Willem III 5 cent (1864), Cijferzegel ½ cent (1876), Koningin Wilhelmina 20 cent (1899), Koning Willem III 7½ cent (1872), Postbewijszegel 4 gulden (1884), Cijferzegel 2 cent (1876), Cijferzegel 1½ cent (1899), Jubileumzegel 100 jaar onafhankelijkheid 12½ cent (1913), Inhuldigingszegel Koningin Wilhelmina 1 gulden (1898) en Michiel de Ruyter 1 cent (1907).

Ontwerper

De persoonlijke postzegels Digi Art zijn het geesteskind van Tim Ottens, data-scientist bij het team Analytics & Decision Support van PostNL. Ottens bracht het idee in tijdens een hacktimeproject: tijd die hij en zijn collega’s mogen besteden aan innovaties zonder een directe relatie met hun eigen werk. Het resultaat beviel zo goed en de postzegelcollega’s bij PostNL waren zo enthousiast, dat tot de uitgifte van het postzegelvel Digi Art werd besloten. Bij de totstandkoming werkte Ottens samen met Ying Yu, data-engineer bij PostNL, om het computeralgoritme te leren nieuwe postzegels te ontwerpen.

Het ontwerp van het postzegelvel  is gemaakt door grafisch ontwerper Sandra Smulders uit Gouda."

Mijn aanbiedingen op Delcampe Ebay Marktplaats