Nieuw record: Mauritius


Ben ik nog niet bijgekomen van het enigszins tegenvallende resultaat van de 1ct magenta Guyana, blijkt er eind juni een record bedrag van 8,1 miljoen euro afgeslagen op een een Duitse veiling, voor een envelop met een "rode Mauritius". Ook wel de "1847 Mauritius 1d Ball Cover" genaamd.

De zegels, 1 pence oranje en 2 pence blauw, werden in 1847 uitgegeven. Er zijn er slechts 500 van gedrukt. Dat was toen nog een nieuwigheid. Mauritius was daarmee de eerste kolonie en vijfde "land" ter wereld dat postzegels uitgaf. Dus vijf jaar voordat Nederland hetzelfde deed!

De brief die nu geveild is heeft een interessante geschiedenis. In koloniaal Mauritius werd Lady Elizabeth Gomm, de vrouw van de gouverneur, bewonderd om haar weelderige gala's. Lady Gomm was een enthousiaste deelnemer van het leven in de kolonie. Om haar uitnodigingen iets bijzonders mee te geven, voorzag ze die van één van die gloednieuwe postzegels.

In 1847 had een jongeman, Henry Adam, het geluk om uitgenodigd te worden voor een van Lady Gomm's gala's. Die uitnodiging bleek vijftig jaar later nog gelukkiger voor hem. In die vijftig jaar, of eigenlijk al veel eerder, werd het verzamelen van postzegels al snel een serieuze hobby. In 1899 verkocht Henry Adam deze envelop aan een handelaar Theophile Lemaire voor een toen astronomisch bedrag van 680 Engelse pond. 

En nu is dat na meer dan 100 jaar dus 8,1 miljoen euro geworden. Met commissie is dat 10 miljoen euro voor een envelop en is dus nu het duurste filatelistische item ooit.Wat je er ook van mag vinden van de prijs die betaald is, het is in ieder geval een heel wat mooier item dan de 1ct magenta Guyana.... 

Overigens heeft het toenmalige PTT-museum, in 1994 de blauwe Mauritius gekocht, voor het inmiddels bescheiden (...) bedrag van omgerekend 1,1 miljoen euro. In 1995 bracht de PTT daar ook een gelegenheidszegel voor uit. 

 

 

 

 

Geen recordbedragen maar wel mijn aanbiedingen op Delcampe Ebay Marktplaats