Ortspostmarke

In mijn verzameling Italië zit een zegeltje uit de periode van de Eerste Wereldoorlog, met een opdruk Ortpostmarke uit het plaatsje Codroipo in de provincie Udine. Maar wat de reden was voor deze uitgave was mij onbekend. Daar ben ik nu achter gekomen.

In oktober 1917 bezette het Oostenrijks-Hongaarse leger achttien kleine steden in Noord-Italië na de slag bij Caporetto, maar hun legerpostbus was verbrand en vernietigd. Na de slag stuurden de gelegerde Oostenrijkse bezettingssoldaten hun brieven naar huis met behulp van voorlopige postzegels die zijn gemaakt door de officier die verantwoordelijk is voor de legerpost, Luitenant Covasech. Hij maakte 18 sets van elk vier postzegels (complete serie van 72 postzegels) voor de 18 steden die ze onlangs hadden bezet. Hij maakte deze creatie met behulp van lokale luciferzegels met de opdruk "Ortspostmarke". 

Het grootste deel van zijn voorraad voorlopige zegels werden twee dagen later door hem weer vernietigd toen een nieuwe legerpostwagen werd geleverd. De luitenant heeft er toch vijf sets achtergehouden en zo zijn ongebruikte exemplaren in handen van verzamelaars gekomen. Dit zijn zeldzame zegels. Ze werden door de soldaten slechts 60 uur (minder dan 3 dagen) gebruikt. 

Een uitgebreide bespreking van de geschiedenis van deze zegels kunt u in de onderstaande video uit 1992 bekijken. De video duurt 36 minuten en de kwaliteit is video kwaliteit uit die tijd, maar nog de moeite waard om te bekijken.


Mijn aanbiedingen op Delcampe Ebay Marktplaats