Historische Postwegen

Het leuke aan Postcrossing is niet alleen het krijgen van briefkaarten, maar ook verrast worden door de postzegels die mensen gebruiken. Dat geldt zeker voor een kaart die ik van Sabine uit Duitsland kreeg. Deze was prachtig gefrankeerd met een velletje ter herinnering aan Historische Postwegen. 

Na een beetje onderzoek kwam ik erachter dat de postzegel uit de serie "Europa" is gewijd aan de geschiedenis van de in opdracht van de staat georganiseerde post, die in Europa terug te voeren is tot de Middeleeuwen.

De term "post" is afgeleid van het Latijnse "posita", wat "gevestigd" betekent en beschrijft de transmissieroutes, op vaste routes op vaste tijden.

De koeriersfamilie de Tasso, afkomstig uit Lombardije en zich vanaf 1650 von Thurn und Taxis noemde, speelde een leidende rol bij de totstandkoming van het Europese postsysteem. In 1490 gaf de Duitse koning en later keizer Maximiliaan I de gebroeders Janetto en Francesco de Tasso opdracht om een ​​postverbinding op te zetten. Met de hulp van hun familie creëerden ze de Nederlandse postkoers, waarop brieven konden worden verzonden van Innsbruck naar Nederland en tot aan Italië. Deze wordt beschouwd als de eerste permanent geëxploiteerde, centraal georganiseerde postroute in het Heilige Roomse Rijk en het jaar 1490 geldt dan ook als het oprichtingsjaar van het moderne Europese postsysteem.

Langs de route werden poststations gebouwd, waar ruiters hun paarden wisselden en de koeriers als een estafette de zendingen aan elkaar overhandigden. In 1597 verklaarde Rudolf II het postsysteem tot keizerlijke soevereiniteit, volgens welke alleen de staat het recht had om postfaciliteiten op te richten en te exploiteren. De familie de Tasso werd een monopolie verleend. Sindsdien runnen hun nakomelingen de Keizerlijke Rijkspost. Maar hun monopoliepositie was niet onbetwist: verschillende vorsten erkenden hen niet en er werden staatspostagentschappen opgericht die hun eigen postroutes opzetten. Rond 1800 waren alle Midden-Europese steden verbonden door postroutes, maar niet meer alleen door de Keizerlijke Post, die herhaaldelijk routes moest afstaan.

Mijn aanbiedingen op Delcampe Ebay Marktplaats